Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΚΙΝΗΣΙΑΣ

ΚΑΝΤΕ ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ
ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ .

SYSTHMATA STO MINI SOCCER 5X5

SYSTHMA 1-1-2 [ME 5 ΠAIKΤΕΣ]

1[Τ]
1 ΚΕΝΤΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ
1 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΑΦ
1 ΑΚΡΑΙΟΣ ΔΕΞΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ
1 ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ




ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΟΜΒΟΣ 1-2-1

1:1 [Τ]
2:1 LIBERO
3 :1ΔΕΞΙΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΧΑΦ
4 :1 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΚΡΑΙΟΣ ΧΑΦ
5: 1 ΕΠΙΘΕΤΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ



ΣΥΣΤΗΜΑ 2:2
1 ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ
2 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
2 ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΜΕ Π ΛΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ




ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 5Χ5- ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Κανονισμοί MINI SOCCER 5x5

Τυπικοί κανονισμοί Mini Soccer. Οι κανονισμοί διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τον αριθμό των παικτών ανά ομάδα, την ηλικία και το φύλο τους καθώς και την συγκεκριμένη διοργάνωση.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ MINI SOCCER
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ Ο αριθμός των παικτών σε κάθε ομάδα δεν μπορεί να ξεπερνά τους 3,5,6,7,8,10,11 (ανάλογα με το γήπεδο και την διοργάνωση) εκ των οποίων ο ένας είναι ο τερματοφύλακας. Οι αντικαταστάσεις των παικτών είναι απεριόριστες. Πρώτα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου ο ένας παίκτης για να μπει ο άλλος.Μια ομάδα μπορεί να παίξει έως και με 2 παίκτες λιγότερους των προβλεπόμενων (π.χ. με τουλάχιστον 6 παίκτες στο 8Χ8 και με τουλάχιστον 3 παίκτες στο 5Χ5).
ΣΤΟΛΗ ΠΑΙΚΤΩΝΟι παίκτες της κάθε ομάδος φορούν ομοιόμορφη στολή που είναι φανέλα, σορτς, κάλτσες, επικαλαμίδες και παπούτσια (χωρίς καρφιά). Απαγορεύονται οι παίκτες να φορούν οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες η τους ίδιους (ρολόγια, δαχτυλίδια, βραχιόλια κ.λ.π.)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥΔύο ίσες χρονικές περίοδοι των 25 λεπτών. Ο μοναδικός χρονομετρητής είναι ο διαιτητής. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα για ένα time out ενός λεπτού σε κάθε ημίχρονο. Στα τελευταία 3 λεπτά του κάθε ημιχρόνου δεν δικαιούται time out καμία ομάδα.Με το εναρκτήριο λάκτισμα επιτυγχάνεται τέρμα απευθείας.Επίσης, όταν η μπάλα χτυπάει στο πάνω μέρος του γηπέδου (δίχτυ), το παιχνίδι συνεχίζεται.
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΔΙΑΓΩΓΗ Οι παρακάτω 11 παραβάσεις έχουν σαν ποινή το άμεσο λάκτισμα:Α) Κλωτσά ή προσπαθεί να κλωτσήσει αντίπαλοΒ) Βάζει τρικλοποδιά σε αντίπαλοΓ) Πηδάει κατά του αντιπάλουΔ) Μαρκάρει αντίπαλο από πίσωΕ) Μαρκάρει αντίπαλο με βίαιο ή επικίνδυνο τρόποΣΤ) Χτυπά ή προσπαθεί να χτυπήσει αντίπαλο ή τον φτύνειΖ) Κρατά αντίπαλοΗ) Σπρώχνει αντίπαλοΘ) Ορμάει σε αντίπαλο με τον ώμοΙ) Κάνει τάκλινΚ) Πιάνει ή προωθεί την μπάλα με το χέρι (αυτό δεν ισχύει για τον τερματοφύλακα)Επίσης, άμεσο λάκτισμα είναι το κόρνερ. Για κάθε παράβαση άμεσου λακτίσματος εντός του ημικυκλίου η μπάλα τοποθετείται πάνω στο ημικύκλιο.Οι παρακάτω 4 παραβιάσεις έχουν σαν ποινή το άμεσο λάκτισμα:Α) Προσπαθεί να κλωτσήσει την μπάλα ενώ την έχει ο τερματοφύλακας.Β) Κάνει σκόπιμα φράγμα στον τερματοφύλακα.Γ) Κάνει προβολή σε αντίπαλο.Δ) Όταν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα από δικό του παίκτη με τα χέρια (εκτός από κεφαλιά η κόντρα).Επίσης, το πλάγιο άουτ (αράουτ) είναι έμμεσο λάκτισμα και η επαναφορά γίνεται με το πόδι εντός 4΄΄.Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να πιάσει την μπάλα με τα χέρια έξω από το ημικύκλιο των έξι μέτρων. Στην περίπτωση αυτή τιμωρείται με αποβολή.Ο τερματοφύλακας επαναφέρει την μπάλα από τη θέση του άουτ και με τα χέρια και με τα πόδια. Η επαναφορά της μπάλας πρέπει να γίνει εντός 4΄΄.Ο τερματοφύλακας μπορεί να περάσει την μπάλα πέρα από το κέντρο του γηπέδου με το πόδι.Επίσης, ο τερματοφύλακας μπορεί να επιτύχει γκολ με το χέρι.Η απόσταση του τείχους για όλα τα λακτίσματα, έμμεσα ή άμεσα, είναι 5 μέτρα και ο χρόνος λακτίσματος 4΄΄.
ΑΠΟΒΟΛΗ ΠΑΙΚΤΩΝΌταν αποβάλλεται παίκτης, η ομάδα για 2 λεπτά αγωνίζεται με 1 παίκτη λιγότερο. Σε περίπτωση που δεχτεί γκολ η ομάδα αυτή στη διάρκεια των 2 λεπτών, συμπληρώνεται αμέσως η πεντάδα των παικτών. Αν επιτύχει γκολ κατά τη διάρκεια των 2 λεπτών θα περιμένει κανονικά την εκπνοή των 2 λεπτών για να συμπληρώσει παίκτη.Ο παίκτης που αποβάλλεται αποχωρεί από το γήπεδο.Αποβολή γίνεται με απευθείας κόκκινη ή με 2 κίτρινες κάρτες στον ίδιο παίκτη.
ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝΟι ομάδες είναι υπεύθυνες για τις πράξεις των ποδοσφαιριστών τους και δύναται να αποβληθούν από το πρωτάθλημα με απόφαση του διοργανωτή. Όταν υπάρξει :Α) Κατ΄εξακολούθηση εξύβριση διαιτητών.Β) Βιοπραγία ή απόπειρα βιοπραγίας διαιτητού.Γ) Βάναυση συμπεριφορά κατά αντιπάλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Ποδόσφαιρο

Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα στο κάτω τους μέρος. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες. Αυτά που έχουν πολλές και μικρού μεγέθους τάπες και αυτά που έχουν λιγότερες (το ελάχιστο είναι έξι τάπες) και μεγαλύτερου μεγέθους. Επιλέξτε τη πρώτη κατηγορία αν θέλετε να παίξετε ποδόσφαιρο σε χωμάτινες επιφάνειες και σε πλαστικές (τα γνωστά μας 5Χ5) ενώ τη δεύτερη κατηγορία αν παίζετε σε χόρτο.
Αν έχετε κάποια ειδικά προβλήματα είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε τις υποδείξεις του γιατρού σας και να ενημερώσετε τον άνθρωπο που θα σας εξυπηρετήσει στο κατάστημα ώστε να σας προτείνει τα κατάλληλα για τη περίπτωση σας.Αν αγχωθήκατε από όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζεστε , στις περισσότερες των περιπτώσεων όλοι καταλήγουμε να παίρνουμε το παπούτσι που μας αρέσει οπτικά. Βλέπετε το μάτι μας δεν καταλαβαίνει από αερόσολες και τεχνολογικές εξελίξεις


Διαλέγοντας το σωστό αθλητικό παπούτσι

Ο μέσος άνθρωπος της πόλης κάνει περίπου 8.000 - 10.000 βήματα τη μέρα. Αν πολλαπλασιάσετε αυτή την αναλογία με τις 7 μέρες της βδομάδας και τις 52 βδομάδες του χρόνου και το γινόμενο με το μέσο όρο ζωής θα διαπιστώσετε ότι κάνουμε πάνω από 150.000 χιλιόμετρα στη ζωή μας.Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε πάνω από 4 φορές το γύρο της γης περπατώντας!
Επενδύστε ελάχιστο από το χρόνο σας για να κάνετε τη σωστή επιλογή για το παπούτσι που θα φοράτε καθημερινά.
Ό,τι παπούτσι και να διαλέξετε καλό είναι να γνωρίζετε την ανατομία του.
Άνω τμήμα
Είναι το κομμάτι του παπουτσιού που θα σας τραβήξει τη προσοχή και θα σας δημιουργήσει την επιθυμία να το αγοράσετε. Είτε είναι δέρμα, είτε suede , είτε ακόμα είναι πάνινο το άνω τμήμα του παπουτσιού προστατεύει το άνω τμήμα του ποδιού σας. Συνδέεται εσωτερικά με το ενδιάμεσο τμήμα και είναι το τμήμα του παπουτσιού που θέλει τη περισσότερη φροντίδα. Αποτελείται από μικρότερα τμήματα όπως είναι τα κορδόνια, η μπροστινή περιοχή που αγκαλιάζει τα δάχτυλα και η περιοχή γύρω από τους αστραγάλους.
Ενδιάμεσο τμήμα
Το συγκεκριμένο κομμάτι του παπουτσιού αποτελεί το συνεκτικό κομμάτι ανάμεσα στο άνω τμήμα και στον πάτο. Καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητα του βηματισμού σας, παίζει καίριο ρόλο στην αντικραδασμική απόδοση του παπουτσιού και στη διάρκεια ζωής του. Αν στο συγκεκριμένο κομμάτι παρατηρηθούν φθορές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο λάθος τρόπο που βαδίζετε.
Πάτος
Είναι το ελαστικό κομμάτι που έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό κάτω κομμάτι του παπουτσιού. Στόχος του είναι να απορροφά του κραδασμούς και να κάνει το περπάτημα σας πιο άνετο. Οι περισσότερες εταιρείες ψεκάζουν το συγκεκριμένο κομμάτι με ειδικό υλικό που στόχο έχει να μειώνει τις άσχημες μυρωδιές και τη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση μυκήτων.
Σόλα
Είναι το πιο σκληρό κομμάτι του παπουτσιού καθώς είναι αυτό που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Η μορφή του ποικίλει ανάλογα με τη κατηγορία του παπουτσιού και τη χρήση για την οποία το θέλετε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της κατάλληλης σόλας.

Τι παπούτσι να πάρω ;

Τη δεκαετία του ’60 ο καταναλωτής αθλητικών παπουτσιών είχε μόνο μια επιλογή … και αυτή ήταν τα κλασσικά πάνινα παπούτσια.Η συνεχόμενη τεχνολογική ανάπτυξη προσφέρει ολοένα και πιο αποδοτικά παπούτσια δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν παπούτσια που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν. Οι δυνατότητες που έχει ο καταναλωτής στην εποχή μας δεν είναι απαραίτητα ακριβές. Καλό είναι να τονίσουμε ότι το ακριβό παπούτσι δεν σημαίνει ότι είναι και πάντα αυτό που σας ταιριάζει.
Βασικότερη παράμετρος για την επιλογή του παπουτσιού είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε το καινούργιο σας παπούτσι.











ΔΙΑΤΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΡΟ




ΣΥΣΤΗΜΑ 4-5-1


ΣΥΣΤΗΜΑ 4-5-1
Το σύστημα αυτό παρουσιάστηκε στα γήπεδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα '84 από την Γαλλία του Μισέλ Ινταλγκό, η οποία κατέκτησε και το τρόπαιο. Τον λίμπερο προσέθεσε ο Αρίγκο Σάκι στην Μίλαν. Στην Ελλάδα το έφερε το 1989 ο Κρίστο Μπόνεφ στον Παναθηναϊκό.Η αποθέωση όμως του 4-5-1 ήρθε και πάλι από την Γαλλία στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Εκεί και συγκεκριμένα στον τελικό ήταν πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς τι χρειάζεται για να πετύχει η «συνταγή».Κατ' αρχάς δύο κεντρικούς αμυντικούς (Λεμπέφ - Ντεσαγί). Κατόπιν δύο αμυντικούς χαφ (Καρεμπέ - Ντεσάμπ) που να καταστρέφουν κάθε επιθετική προσπάθεια των αντιπάλων μέσων. Ακόμη ένα παίκτη στο κέντρο (Πετί) που θα κάνει τα πάντα και τέλος δύο επιθετικούς χαφ (Ζιντάν - Τζορκαέφ) που να βοηθούν σημαντικά και αποτελεσματικά τον αποκομμένο στην επίθεση φορ.Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η ομάδα που αγωνίζεται με 4-5-1 οφείλει να εκτελεί άψογα αντεπιθέσεις οι οποίες είναι βασικές για την επιτυχία του συστήματος.

ΣΥΣΤΗΜΑ 4-4-2


Συστήματα και ποδόσφαιρο
Πόσες φορές δεν ακούμε, για τα «συστήματα» που εφαρμόζουν οι προπονητές ;Πόσο «έξυπνα» είναι, αλλά και πόσες φορές δεν έχουν σταθεί η αφορμή για ατελείωτες συζητήσεις ;Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα… και καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλοι εμείς οι προπονητές της εξέδρας.


ΣΥΣΤΗΜΑ 4-4-2
Είναι το πιο διαδεδομένο αγωνιστικό σύστημα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πρωτοεμφανίστηκε στα Αγγλικά γήπεδα από τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας Σερ Αλφ Ράμσεϊ και τον Μπιλ Σάνκλι, προπονητή της Λίβερπουλ. Στην Ελλάδα, το σύστημα έφερε στις αρχές της δεκαετίας του 70 στον ΠΑΟΚ, ο Λες Σάνον.Στην άμυνα οι τέσσερις παίκτες μπορεί να είναι στην ίδια ευθεία ή να υπάρχει λίμπερο. Αν ο λίμπερο ανεβαίνει και κάνει παιχνίδι λέγεται mobile. Αν όμως περιορίζεται στα αμυντικά του καθήκοντα λέγεται fix. Η χρήση του λίμπερο στην Ελλάδα άρχισε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό του Πούσκας με πρώτο λίμπερο τον Αριστείδη Καμάρα.Οι Άγγλοι εφαρμόζουν το 4-4-2 με τους 4 αμυντικούς στην ίδια ευθεία ενώ οι Γερμανοί με λίμπερο.Αποτέλεσμα της χρήσης του 4-4-2 ήταν η ανακάλυψη του τεχνητού οφσάιντ (χωρίς λίμπερο), όταν υπάρχει ταυτόχρονη άνοδος προς την σέντρα των 4 αμυντικών με σκοπό να αφήσουν ακάλυπτους τους κυνηγούς. Πρώτος διδάξας του είδους, ήταν ο Αγιαξ στις αρχές του 70, ενώ στην Ελλάδα αναπτύχθηκε από τον Φάντροκ στην ΑΕΚ.Το 4-4-2 είναι ένα σύστημα εύχρηστο, αρκετά προσιτό σε πολλές ομάδες. Χωρίς να είναι πολύ επιθετικό, δημιουργεί ευκαιρίες, κυρίως αν οι μέσοι είναι παραταγμένοι σε σχήμα ρόμβου, όπου ο μέσος που βρίσκεται στην κορυφή δημιουργεί μια τρίτη πηγή κινδύνου για την αντίπαλη άμυνα.Ο παίκτης που βρίσκεται στη κορυφή του ρόμβου προς την άμυνα είναι ο αμυντικός χαφ που έχει σαν αποστολή να ανακόπτει τις επιθέσεις των αντιπάλων, διευκολύνοντας έτσι τον ρόλο της άμυνας.Να σημειώσουμε εδώ το «άναρχο» 4-4-2 που έπαιζε στις αρχές του 70 ο σπουδαίος Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς. Το περίεργο ήταν ότι κανείς ποδοσφαιριστής δεν είχε σταθερή θέση. Όλοι επιτίθονταν και όλοι αμύνονταν. Πρόκειται για το total football που χάρισε στον Άγιαξ μεγάλες διακρίσεις. Εμπνευστής του ήταν ο Ερνστ Χάπελ που το χρησιμοποίησε για λίγο καιρό στη Φέγενορντ, αλλά ο Μίχελς ήταν αυτός που το τελειοποίησε και έκανε επιτυχίες.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΛΗΨΗ ΠΡΩΙΝΟΥΕνεργειακή κάλυψη του οργανισμού μετά την πάροδο της νύχτας, αποφυγή απώλειας μυικής μάζας, διατήρηση του μεταβολικού ρυθμού .
2. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝΕνεργειακή κάλυψη από τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και πρόσληψη των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών .
3. ΜΙΚΡΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑΚαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και σταθερότερη απόδοση ενέργειας στην διάρκεια της μέρας .
4. ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑΔεν μένει ο οργανισμός ακάλυπτος ενεργειακά με άσχημες συνέπειες στην απόδοση πνευματικών και αθλητικών επιδόσεων .
5. 8-10 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με την εφίδρωση, για καλύτερη ελαστικότητα στις μυικές ίνες και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών .
6. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΟΦΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΩΝ ΜΕ ΖΩΙΚΑ Η ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΑΜεγάλη πρόσληψη λίπους, τοξινών ενώ οι βιταμίνες καταστρέφονται .


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ: ΛΑΧΑΝΟ Η ΟΣΠΡΙΟ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ)

ΤΡΙΤΗ : ΨΑΡΙ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ)
ΤΕΤΑΡΤΗ : ΓΕΜΙΣΤΑ Η΄ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ)
ΠΕΜΠΤΗ : ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Η΄ ΚΟΥΝΕΛΙ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΛΑΧΑΝΟ Η΄ ΟΣΠΡΙΟ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ)
ΣΑΒΒΑΤΟ : ΨΑΡΙ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ)ΚΥΡΙΑΚΗ : ΚΡΕΑΣ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Αθλητισμός και θρεπτικά συστατικά
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Α
άμυνα εναντια στις τοξινες
Ακτινίδια, αρακάς , αυγά , βερίκοκα, καρότα,κολοκυθάκια, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, ντομάτα , συκώτι, σπανάκι
C
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
γκρειπ-φρουτ , κουνουπίδι, λάχανο μανταρίνι, μπρόκολο πορτοκάλι,ραπανάκια
E
ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ
ηλιέλαιο, λαχανικά,πατάτες, ,αρακάς,φρούτα , κρέας, ψάρι, αυγά, σιτάρι
ΒΙΟΦΛΑΒΑΝΟΕΙΔΗ
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C
Κεράσια, πορτοκάλι, λεμόνι, βερίκοκο
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β
B1
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αρακάς, βρούβες, ψάρι, μακαρόνια, ρεβίθια , σουσάμι, τυρί ολλανδικό, χοιρινή μπριζόλα ψωμί
B2
ΟΞΥΓΟΝΩΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Συκώτι , κοτόπουλο, μοσχάρι,μπακαλιάρος, πατάτα , δημητριακά ,
B3
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Μοσχαρίσια, χοιρινή, κοτόπουλο, μπακαλιάρος, αρακάς , ψωμί , πατάτες
B5
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συκώτι, ρύζι, μανιτάρια, σολομός, αυγά, οστρακοειδή, κοτόπουλο, μπρόκολο
B6
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
Συκώτι , φακές κοτόπουλο, δημητριακά, σπανάκι , μπανάνα, ψωμί πιτυρούχο, ρύζι, καλαμπόκι, ψάρι
B12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ
Συκώτι, μυώδη κρέατα, ψάρια, αυγά , τυρί , κοτόπουλο, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα
BIOTINH
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ
Φρούτα, λαχανικά, γάλα, ρύζι, κρέατα, αυγό, καλαμπόκι, τυρί, συκώτι, σαρδέλες, κουνουπίδι, δημητριακά, σπανάκι, ντομάτα
XOΛINH
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Αυγό, συκώτι, πατάτες, λάχανο, στάρι, γάλα, ρύζι, καλαμπόκι, φρουτοχυμοί, γάλα, λαχανικά
ΜΕΤΑΛΛΑ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΣΕΛΗΝΙΟ
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ
Κρέας,ψάρι,δημητριακά
ΣΙΔΗΡΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ
Ακτινίδια, αυγό (2.4), βρούβες, βρώμη, βοδινή μπριζόλα, γαλοπούλα, γαρίδες, κορν φλεικς, μαρούλι , μοσχάρι ,μπακαλιάρος, αρακάς , κοτόπουλο ρεβίθια, σαρδέλες, συκώτι, σκόρδο ,σόγια σπανάκι, τόνος ,φακές , φασόλια,χοιρινό,ψωμί
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ, ΜΥΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Γάλα,αγκινάρες,γαρίδες γλώσσα,ελιές,λάχανο ,μπακαλιάρος,παξιμάδι , πορτοκάλι, ρεβίθια, σουσάμι,φασόλια, ψωμί , γιαούρτι , ακτινίδια, μπάμιες, μαϊντανός , σαρδέλες, σπανάκι, φασολάκια, μπρόκολο , συκώτι
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
ΜΥΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ
Γάλα, κοτόπουλο, μπακαλιάρος, σαρδέλες, ψωμί , πράσινα λαχανικά, δημητριακά, καλαμπόκι, φασόλια, θαλασσινά, μαϊντανός, καρότα, σπανάκι
ΚΑΛΙΟ
ΜΥΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ακτινίδια, αρακάς αγκινάρες, αντίδια , αυγό, αχλάδι , βερίκοκα , βρούβες, μοσχαρίσια , γάλα , γαλοπούλα , ελιές πράσινες, μπανάνα, πατάτα,κοτόπουλο, κρεμμύδια , μανιτάρια μπακαλιάρος,πατάτα, σαρδέλες , συκώτι χοιρινό , σκόρδο , σόγια , σουσάμι , φακές , φασόλια , χοιρινή , ψωμί
ΙΩΔΙΟ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ
Γάλα, ψάρι, κρέας
ΜΑΓΓΑΝΙΟ
ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Λαχανικά, δημητριακάμπανάνες, μαρούλι, σπανάκι
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ
Μοσχάρι, κοτόπουλο, ψωμί , συκώτι μοσχαρίσιο, γαρίδες, χοιρινό , αυγό , φασόλια
ΧΡΩΜΙΟ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ
Κρέας, δημητριακά
ΕΝΖΥΜΑ
ΠΕΠΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝΠΧ. ΒΡΟΜΕΛΙΝΗ ΑΠΟ ΑΝΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΚΡΕΑΤΟΣΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΠΑΤΟΣ
ΠΑΝΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΗΠΑΤΙΚΑ
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στην αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών παίζουν ρόλο οι συνδυασμοί αυτών.Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω και με την καθοδήγηση πάντα του διαιτολόγου φτιάχνουμε ένα πλάνο διατροφής βασισμένο πάνω σε όλη την υπάρχουσα κατάσταση της υγείας μας αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Οι βασικές αρχές είναι:
Ξεκινάτε πάντα με ένα καλό πρωινό όπως: γάλα(1-2%)+ δημητριακά ολικής αλέσεως+ καρύδια+ μια μπανάνα
Έχετε μικρά και τακτικά γεύματα κάθε 2-3 ώρες όπως ένα τοστ με μαύρο ψωμί+ τυρί+ γαλοπούλα, μια πορτοκαλάδα
Τρώτε πατάτες βραστές με λαχανικά και γενικά σύνθετους υδατάνθρακες τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον αγώνα
Περιορίστε τα λίπη και ιδιαίτερα τα κορεσμένα (ζωικά)
Μετά τον αγώνα αναπληρώστε σε ενέργεια και τροφοδοτήστε τους μύες με γιαούρτι (1-2%)+ δημητριακά ολκή αλέσεως για παράδειγμα
Τρώτε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων καθημερινά με έμφαση σε αυτές που παρέχουν τα επιθυμητά θρεπτικά συστατικά
Πίνετε πολύ νερό αλλά αποφύγετε αφεψήματα με καφεΐνη και πριν τον αγώνα Διατηρείτε πάντα ένα σταθερό, υγειές βάρος σώματος

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΗΛΙΚΙΕΣ 14-16 ΠΛΑΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ
1 Προθέρμανση γενική .
συναρμοστικές ασκήσεις.
Ασκήσεις συντονονισμού,νευρομυική συναρμογή [στεφάνια σκάλα ,ράβδοι]
2 ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ
Α[βελτίωση αντοχής συνεχόμενο τρέξιμο με μπάλα και χωρίς μπάλα160-165π-min]
Ασκήσεις τεχνικής [υποδοχή μπάλας ,μεταβιβάσεις .κεφαλιές]

B] παιχνίδι κυκλοφορίας μπάλας με 2-3 επαφές [8:8] στο μισό του γηπέδου με παραλλαγές
Γ] αποθεραπεία .τρέξιμο διατάσεις
ΤΡΙΤΗ
1 Προθέρμανση γενική .
ειδική προθέρμανση με στοιχεία τεχνικής [1-2, ,passing game]
νευρομυικη συναρμογή -
διατάσεις
4-6 εκκινήσεις
2 ΜΥΪΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
Κοιλιακοί 3 σετ των 15 επαναλήψεων
Push ups 3 σετ των 20επαναλήψεων.διάλειμμα:30 δεύτε [το ιδιο σε όλες τις ασκήσεις]
Έλξεις διεκδίκηση ιατρικής μπάλας.
Άλματα με τα 2 πόδια [εμπόδια]2χ20 επαναλήψεις
Αιωρήσεις ποδιού προσαγωγού-απαγωγού σε ζευγη.2 χ 20 επαναλήψεις
3 ΤΑΚΤΙΚΗ παιχνίδι κατοχής και κυκλοφορίας μπάλας, άμυνα ζώνης με 11 παίκτες στο σύστημα 4-4-2 .
με 9 παίκτες 3-3-2+,παιχνίδι από τα άκρα.

4 αποθεραπεία .τρέξιμο
ΠΕΜΠΤΗ
1Προθέρμανση ειδική με στοιχεία τεχνικής –τακτικής 3:1 4:2.
εκκινήσεις ,
α]ταχύτητα αντίδρασης 3-4 σετ [5χ 15 μ]
2 Τακτική
Τελειώματα φάσεων2:1 4:2ειδικη τακτική. τακτική θέσεων και άμυνα ζώνης
Σέντρες μετά από τακτικές κινήσεις [1 δοκάρι -2 δοκάρι οι επιθετικοί,over lap
Σουτ[ταχυδυναμη:1:1] τελειώματα μετά απο συνδυασμούς 1-2, over lap ,ξεμαρκάρισμα
3 Παιχνίδι με περιορισμένες επαφές 8:8 +2 ουδέτεροι
Αποθεραπεία

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Δομή των προπονητικών μονάδων[παιδικό ποδοσφαιρο]

Ο καταμερισμός των διάφορων μερών της προπόνησης εξαρτώνται απο τους προπονητικούς στόχους ,την ηλικία και το επίπεδο απόδοσης των παιδιών.
Κάθε προπονητική μονάδα αποτελείται απο τις παρακάτω φάσεις.
  1. Παιχνίδια προσαρμογής προθέρμανσης [ 5΄-10΄]
  2. τεχνικές ασκήσεις προθέρμανσης [5΄-10΄]
  3. προπόνηση συντονισμού[5΄-10΄]
  4. κύριο μερος με εμφαση σε κάποιο στοιχείο [ 20΄-30΄]
  5. τελικό παιχνίδι -αγώνας [20΄-30΄]

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ .ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ

Σε μια προπόνηση που υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες παιδιών και εφήβων πρεπει να βασιζόμαστε σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές οπως
  1. Προπόνηση προσανατολισμένη στη παροχή κινήτρων και βιωμάτων
  2. ΄Εμφαση ση μπάλα΄
  3. Σχηματισμός μικρών ομαδων
  4. Οριοθέτηση χώρου παιχνιδιού και προπόνησης
  5. Συμμετοχή όλων των παιδιών
  6. Ενίσχυση της επιτυχίας και των προσωπικών βιωμάτων
  7. Επιλογή χαρακτηριστικών αγωνιστικών καταστάσεων για το παιχνίδι
  8. Υπολογισμός των διαφορών μεταξύ των παιδιών
  9. Χρησιμοποίηση καταλληλων οργάνων προπόνησης

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008: ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ


ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Η ΑΕΚ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ[ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ] ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ.
ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ.
-ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ . ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΟ.
-ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ .
- ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ.